NÓŻ PRO C 12243 STAL WĘGLOWA CZERWONY





towar niedostępny
Opis
Parametry:
- Model: Pro C Red
- Marka: Mora, Szwecja
- Materiał: Stal węglowa
- Rękojeść: Guma TPE
- Pochwa: Tworzywo sztuczne
- Głownia: Clip-Point
- Ostrze: Gładkie
- Twardość ostrza: 58 - 60 HRC
- Zoptymalizowany chwyt rękojeści
- Finger guard - zabezpieczenie dla dłoni
- Łatwy do ponownego naostrzenia
- Długość głowni: 91 mm
- Grubość głowni: 2 mm
- Długość noża: 206 mm
- Długość całkowita: 224 mm
- Waga: 115 g
- Kolor: Czarny / Czerwony
Wysokiej klasy, uniwersalny nóż outdoorowy Pro C Red szwedzkiej marki Mora, wzbogacony o właściwości pozwalające na wykorzystanie także przy bardziej wymagających pracach ręcznych. Idealny w takich aktywnościach jak łowiectwo, turystyka, wędkarstwo, ale także majsterkowanie czy budownictwo. Charakteryzuje się niską wagą, wysokiej jakości ostrzem i ergonomiczną rękojeścią.
Model Pro C opiera się na budowie klasycznego modelu Mora Basic 511, jednak został przystosowany do wykonywania bardziej zaawansowanych prac. Poza typowymi zastosowaniami bardzo dobrze sprawdzi się na budowie czy domowym warsztacie.
Głównym ulepszeniem, które zostało wprowadzone w tym modelu to zoptymalizowanie rękojeści, która daje jeszcze pewniejszy, ergonomiczny chwyt. Guma TPE nie przewodzi zimna zwiększając komfort operowania nożem. Rękojeść ukształtowana jest w taki sposób, aby dodatkowo chronić palce przed przypadkowym zsunięciem na ostrze.
Głownia o profilu Clip Point wykonana została ze stali węglowej, która jest niezwykle łatwa do ponownego naostrzenia. Należy jednak pamiętać o utrzymaniu noża w czystości i wytarciu ostrza do sucha po użyciu, gdyż ten rodzaj stali wymaga większej pielęgnacji. Wykończenie ostrza zapewnia doskonałe właściwości tnące i sprawia, że nóż nadaje się świetnie do strugania, cięcia itp.
W komplecie z nożem jest praktyczna pochwa z wytrzymałego tworzywa wyposażona w elastyczny klips umożliwiający mocowanie do pasa lub rantu spodni.
Konserwacja:
1. Regularne czyszczenie: Po każdym użytkowaniu noża należy go dokładnie oczyścić, w tym celu użyć delikatnej myjki i letniej wody do umycia ostrza.
2. Suszenie: Po umyciu noża, koniecznie należy go dokładnie osuszyć, aby uniknąć gromadzenia wilgoci, która może przyczynić się do korozji.
3. Smarowanie: Okresowo noże ze stali węglowej należy smarować specjalnym olejem do konserwacji, aby zapobiec korozji i utrzymaniu ostrza w doskonałej kondycji.
Noża nie należy myć w zmywarce, gdyż silne środki myjące w połączeniu z wysoką temperaturą panującą w zmywarce doprowadzają do korozji stali oraz niszczą krawędź tnącą.
Dane techniczne
KAMUFLAŻ I KOLOR | ODCIENIE CZERWIENI |
MATERIAŁ DOMINUJĄCY | STAL WĘGLOWA |